Što nas čeka u školama iduće godine?

Što nas čeka u školama iduće godine?

Donosimo odgovor iz Ministarstva znanosti

Završila je još jedna školska godina, koja je za razliku od prethodnih  trebala biti posebna po tome što označava kraj obrazovnog sustava kakvog poznajemo i uvođenje kurikuralne reforme od jeseni. Nakon pompoznih najava i obećanja, ostalo je nejasno da reforma ne dolazi svima, dapače, mogla bi izazvati više zbrke i razlike među djecom, nego što su se i prosvjetni radnici i roditelji nadali. 

Sljedeća godina je, slobodno možemo reći, 'godina podjela'. Upitali smo Ministarstvo znanosti da nam konačno razjasni što će dočekati učenike.

- Frontalna provedba reforme od jeseni 2019. godine kreće u svim predmetima prvih i petih razreda osnovne škole i u biologiji, kemiji i fizici u sedmom razredu osnovne škole. U gimnazijama reforma kreće u svim predmetima prvih razreda, a u strukovnim srednjim školama, razine u prvim razredima u nastavnim predmetima matematika, hrvatski jezik, engleski i njemački jezik. Što se tiče Splita, treći razred osnovnih škola ide po 'starom' programu, jednako kao i 'sedmaši' osim iz biologije, kemije i fizike. Osnovna škola Lučac nastavlja eksperimentalni program u drugom i šestom razredu osnovne škole, a iz biologije, kemije i fizike u osmom. U prvom, petom te iz biologije, kemije i fizike u sedmom razredu, kreće frontalna provedba reforme dok se u trećem i četvrtom razredu te sedmom i osmom razredu za sve predmete osim spomenuta tri nastavlja rad po 'starom programu'.

Nije vam jasno? Ne brinite niste jedini, ali ono što je izvjesno da neće nikada biti toliko razlike među učenicima u obrazovanju, pa smo dodatno upitali Ministarstvo radi li se o svojevrsnoj diskriminaciji među najosjetljivijoj skupini u najvažnijem razdoblju (njihovog) života.

- Naravno da ne, svi će učenici u isto vrijeme polagati maturu po novim kurikulumima - odgovorili su nam očito ne shvaćajući bit pitanja.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46964, "");
Pregledaj komentare
14