VIDEO: 'Krila Oluje' obilježila 15. obljetnicu prvog okupljanja

VIDEO: 'Krila Oluje' obilježila 15. obljetnicu prvog okupljanja

Prve ideje i pripremne aktivnosti oko utemeljenja grupe započele su u lipnju 2004. godine

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) 'Krila Oluje' obilježila je u srijedu, 12. lipnja 2019. petnaestu obljetnicu prvog okupljanja prve postave pilota, iz koje je kasnije i službeno utemeljena, na 10. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije 'Oluja' 5. kolovoza 2005. godine.

Prve ideje i pripremne aktivnosti oko utemeljenja grupe započele su u lipnju 2004., a prvi nastup uslijedio je 23. srpnja 2004. na svečanosti otvorenja Europskog juniorskog prvenstva u jedrenju u Zadru. U tom povijesnom letu s četiri aviona Pilatus PC-9M letjeli su piloti Miroslav Franjić, Damir Barišić, Diana Doboš i Saša Joković.

U spomen na začetke osnivanja 'Krila Oluje' organiziran je zajednički let sadašnje postave 'Krila Oluje' s pilotima prve postave koji su u sustavu Hrvatske vojske. Tako je prvi vođa 'Krila Oluje' pukovnik Miroslav Franjić letio u kabini zajedno sa sadašnjim vođom grupe, satnikom Darkom Belančićem. Pukovnik Barišić, koji je letenje u grupi započeo na poziciji lijevog pratitelja, letio je zajedno s bojnikom Ivanom Anđićem, a bojnica Doboš nalazila se u kabini s natporučnikom Markom Novkovićem na poziciji desnog pratitelja.

Nakon susreta prve i sadašnje postave 'Krila Oluje' i zajedničkog leta, pukovnik Franjić kazao je kako je sretan što je sudjelovao u osnivanju 'Krila Oluje'.

- Ponosan sam što imamo jednu od najboljih akrobatskih grupa na svijetu, sjajne avione, još bolje pilote željne učenja i zajedništvo. Poručujem im neka nastave konstantno učiti i napredovati - kazao je pukovnik Franjić.

Pukovnik Barišić, koji je u dva navrata vodio 'Krila Oluje', i danas je usko vezan uz grupu i njezino djelovanje. Istaknuo je kako je praktički pola njegove letačke karijere i ostvarenog naleta vezano uz letenje u 'Krilima Oluje'.

- Ulazak u sastav akrobatske grupe HRZ-a za mene je bilo ostvarenje dječačkog sna. Iznimno sam ponosan na sudjelovanje u formiranju grupe i sve one kasnije godine u kojima sam imao privilegiju i čast letjeti u 'Krilima Oluje'. I dan danas, nakon 12 godina letenja u „Krilima Oluje“ jednako se veselim svakoj novoj prilici za let s grupom. Današnji let s nekadašnjim kolegama iz originalne postave na 15. obljetnicu našeg prvog leta zaista je emotivan trenutak za sve nas - poručio je pukovnik Barišić.

Član prve postave grupe iz 2004. godine bila je i bojnica Doboš koja je, ulaskom u 'Krila Oluje', postala treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. Susret i zajednički let sa sadašnjim članovima 'Krila Oluje' opisuje kao povratak u svoj stari film i s posebnim zadovoljstvom što film ima kvalitetne nastavke s novim glumcima.

Prigodnu čestitku prvoj i sadašnjoj postavi 'Krila Oluje' uputili su zapovjednik i načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnici Krešimir Ražov i Boris Panić koji su posebno spomenuli zajednički let s 'Krilima Oluje' te se prisjetili kako su i oni, kao piloti helikoptera, u isto vrijeme prije 15 godina izveli prve demo letove na helikopterima BELL-206 B.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46911, "");
Pregledaj komentare
14