Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Kastela.org FOTOGALERIJA Uklanjaju se opasni elementi s oronule kaštelanske ljepotice, obnova će još neko vrijeme pričekati

FOTOGALERIJA Uklanjaju se opasni elementi s oronule kaštelanske ljepotice, obnova će još neko vrijeme pričekati

Vila Nika će nakon rekonstrukcije služiti za više namjena

Iako su se građani, vidjevši skelu te uklonjeno krovište na vili Niki u Kaštel Starom, obradovali kako su napokon radovi na obnovi ovog velebnog zdanja započeli, službeni radovi na rekonstrukciji ipak još nisu u tijeku. Naime, zbog potrebe za odabirom novog nadzora, početak radova pričekat će još neko  vrijeme, piše Kaštela.org. 

No, zbog potrebe da se zaštite prolaznici kao i radnici koji će se uhvatiti u koštac s rekonstrukcijom, Grad je iskoristio vrijeme do službenog početka radova, te organizirao uklanjanje opasnih elemenata, poput dijela krovišta, na čemu se ovih dana radilo.

Vila Nika objekt je koji je godinama bio pod zaštitom kao vrijedan arhitektonski spomenik, a od prije 11 godina nosi predznak kulturnog dobra. Izgrađena je na samom početku 20. stoljeća i bila je vila obitelji Kamber. Četvrt stoljeća kasnije, obitelj Kamber je uz nju otvorila hotel Palace pa su zajedno, u drugoj polovici 20. stoljeća, bili dio Kaštelanske rivijere.

U privatizaciji Kaštelanske rivijere vila Nika nije prodana s Palaceom jer ju je na ime duga za komunalnu naknadu preuzeo Grad Kaštela. Zbog nedostatka financija dugo godina ova je vila bila zapuštena i sve više je propadala.

Prije nekoliko godina Grad je započeo dugotrajan proces uređivanja dokumentacije koji prethodi početku obnove, a kako je predviđeno, za rekonstrukciju i stavljanje u funkciju Grad će trebati izdvojiti nešto manje od četiri milijuna kuna.

Po završetku rekonstrukcije vila Nika bit će objekt za više namjena, od poslovne i društvene do komercijalne.

Vaša reakcija na temu