Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dobri su Pazar i Peškarija. Šteta da se neće ostvariti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dobri su Pazar i Peškarija. Šteta da se neće ostvariti

…godinu dana prije isteka koncesije, pravo je vrijeme da se ozbiljno počnemo baviti dvama gradskim simbolima. Zasad vidimo samo meljanje, bez perspektive za bilo što konkretno

PONEDJELJAK Marjan

Igrice oko Marjana nikad nisu bile previše zabavne, a sad su pomalo već postale i naporne: dva puta u jednom tjednu oglasila se Javna ustanova. S problemima, naravno: zapuhala je bura, pala je kiša, pa su krenuli odroni, erozija i lomljenje stabala.

Jasno je da sa sebe žele sprati odgovornost oko sanacije i to smo već bezbroj puta čuli - u redu je, nisu u njoj sudjelovali - ali da je baš svaka nevolja na Marjanu posljedica toga. I da se baš svaki put mora spomenuti sanacija.

I nije da je Javna ustanova, samo zato što je relativno nedavno promijenila ravnatelja, amnestirana za sve i zauvijek. Dapače: pamtimo kako je on na mala vrata dobio posao kako bi se pripremio na novu funkciju, kako je domobranski zadržao sve stare kadrove i uvrijeđeno odbio sudjelovati u svim procesima oko spašavanja šume.

Nema u ovoj priči nevinih, nikako nema. Bilo bi bolje da sada manje laju, a više rade.

UTORAK Kruzeri

Netko je u Banovini pao na glavu, nema drugog objašnjenja.

U isto vrijeme dok se gradonačelnik žali zbog navodnog manjka love u proračunu, nariče zbog turističke takse koju je Gradsko vijeće kolektivno odbilo povisiti i tvrdoglavo odbija smanjiti prirez, na drugoj strani pogoduje se kruzerima.

Upravo onima koji često izazivaju krkljanac u centru grada, dovode tisuće turista koji se u Splitu mahom poslikaju i popišaju, a da ne govorimo o moru i obali koji stenju pod tim grdosijama.

I umjesto da im se barem naplati maksimalno što se može, kao recimo u Dubrovniku, Split im je odlučio dati popust od 50 posto. Vrag će ga znati zašto, valjda jer je logično poticati industriju koja ti donosi najviše štete.

SRIJEDA Tužbe

Sam gradonačelnik, pak, naivno se navukao na tanak led kada je komentirao tužbe gradskih ugostitelja protiv aktivista Bojana Ivoševića i objasnio da 'udruge i aktivisti ne bi trebali biti predmetom toga', da bi se potom izvrdavao s objašnjenjima zašto je upravo on tužio Društvo Marjan u jednom dosta besmislenom predmetu.

Nije bilo ugodno slušati.

ČETVRTAK Pazar i Peškarija

Da se nas pita, arhitektu Dinku Peračiću prepustili bismo projektiranje novog Pazara i Peškarije zatvorenih očiju, s punim povjerenjem i bez natječaja. Čovjek ima sjajne reference upravo na ovakvim projektima, mlad je i neopterećen, a opet očigledno ima mjeru i osjećaj za tradiciju.

U Banovini nisu bili tako hrabri, pa su Peračiću povjerili da izradi tek 'prostorno-programske podloge' ovih dvaju prostora - što i stručnjacima diže obrve, a laicima pogotovo. Nije sasvim jasno koji je smisao ovakvih dokumenata osim da se javnosti stvori dojam da se nešto radi: i dalje će, naime, trebati izraditi program za natječaj, a onda valjda taj natječaj i raspisati.

Kako bilo, Pazar i Peškarija još godinu dana stenjat će pod nebrigom vječno gladnog privatnog koncesionara, a potom se vraćaju u gradske ruke i vjerojatno još zadugo neće biti bolje prilike da se u isto vrijeme oni srede, reorganiziraju, ušminkaju i prilagode vremenu. Peračićeve 'podloge' zapravo su najlogičnije moguće rješenje i zaista je šteta da će se gradska vlast zaplesti u silnoj papirologiji i oklijevanju, te da u strahu od pogrešaka i očitoj potkapacitiranosti za vođenje suvislih i cjelovitih projekata ništa od toga neće ni započeti, a kamoli ostvariti.

Nije ovo gatanje, naprosto se vidi iz aviona.

PETAK Dom

Ekipa u Županija je na sličnoj razini kompetencije, ali treba im priznati i kada nešto odrade kako treba. Projekt 'Tu je tvoj dom' zaista nije za baciti, dapače: oko četiri milijuna kuna podijeljeno je mladim obiteljima koje su odlučile živjeti u pasivnim krajevima, dogodine će valjda biti još više.

Mašala.

SUBOTA Buvljak

Svakogodišnji humanitarni buvljak udruge MoSt tradicionalni je startni pucanj za lijepi i veseli prosinac, pa tako ni ove godine nije omanuo.

Kao što ni vrijeme nije zajebalo; ne znamo jeste li primijetili, ali ne pamtimo zadnji put kada su buvljak pokvarile kiše, oluje, oblaci i vjetrovi. Sunce je uvijek tu.

Nebesa znaju nagraditi dobre ljude.

NEDJELJA Orjunaši

Već smo pisali da su se o Hajduka i njegove navijače u ovoj predizbornoj kampanji očešali svi koji imaju i najmanje ambicije postati predsjednikom, a općenito pravilo bilo je da najviše govore oni koji imaju najveće razloge pokriti se ušima. Odskakao je jedino Miroslav Škoro, pa smo samo čekali kada će i on guknuti. I evo ga.

'Nemojte vjerovati onima koji navijače Hajduka nazivaju orjunašima', zavrištao je na svom skupu u Lori. 

Nije on glup, dapače, vrlo je svjestan da je njegovim biračima jedna rečenica sasvim dovoljna i da neće obraćati pažnju na činjenicu da je upravo njegov intimus Velimir Bujanec bio među glavnim promotorima bedaste teorije o orjunašima, dok je njegov glavni suradnik Mate Radeljić kao predsjedničin savjetnik sročio i objavio onaj njen skandalozni i tužni status na Facebooku.

Neće ići, Škoro.

Vaša reakcija na temu