Vruće, u unutrašnjosti Dalmacije nestabilno

Vruće, u unutrašnjosti Dalmacije nestabilno

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U nedjelju će biti pretežno sunčano i vruće, s najvišim dnevnim temperaturama do 34°C, pri čemu će najtoplije biti u unutrašnjosti Dalmacije. Jutarnje temperature zraka iznosit će između 24 i 26°C. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, koji će u večernjim satima i noći na ponedjeljak okrenuti na buru. U unutrašnjosti Dalmacije u poslijepodnevnim satima moguć je pokoji lokalni grmljavinski pljusak.


Početak novog tjedna posvuda donosi pretežno sunčano, no ipak nešto nestabilnije vrijeme. Duž cijele Dalmacije očekuje se porast naoblake u odnosu na prethodne dane, a u nekim krajevima i povećanje vjerojatnosti za grmljavinska nevremena, posebice u unutrašnjosti. Temperature zraka bit će nešto niže u odnosu na vikend no i dalje će najviše dnevne vrijednosti iznositi oko 32°C. Vjetar će duž obale i na otocima okrenuti na jugozapadni, a u dalmatinskom zaleđu na sjeveroistočni. 

Jugozapadni vjetar zadržat će se i u utorak. Očekuje se pretežno sunčano vrijeme, ali će u unutrašnjosti Dalmacije postojati vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu. Najviše dnevne temperature zraka iznosit će do 30°C.

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47061, "");
Pregledaj komentare
14