FOTOGALERIJA Šibenik je već 59 godina najsretnije i najveselije mjesto na svijetu!

FOTOGALERIJA Šibenik je već 59 godina najsretnije i najveselije mjesto na svijetu!

Međunarodni dječji festival svečano je otvoren jučer

U Šibeniku je sinoć svečano otvoren 59. Međunarodni dječji festival. 

- Najvažnije je to mjesto u svijetu za djecu - kazala je u prigodnom obraćanju, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Važnost i veličinu Festivala u očima djece najbolje je pokazala djevojčica Lucia Erak koja je veoma ozbiljno shvatila danu joj čast da baš ona 59. Festival djeteta proglasi otvorenim. Dvotjedna čarolija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu konačno je i službeno počela. Nad najljepšim renesansnim trgom na Mediteranu, onom između UNESCO-ove katedrale svetog Jakova i Gradske vijećnice, vijori se festivalska zastava i tamo će ostati tijekom naredna dva tjedna kroz koja će ulicama, trgovima i daskama koje život znače biti izvedeno preko 200 različitih programa od inozemnih kazališnih predstava i uličnih umjetnika do radioničkog programa i filmskih projekcija. 

Sve to počelo je sinoć, u noći punog mjeseca, s pjesmom dječjeg zbora Zdravo maleni i istoimenom himnom koja budi najljepša sjećanja i savršena je podloga za stvaranje nekih novih djetinjih uspomena. Među publikom u gledalištu sjedili su mali i veliki poput župana šibensko–kninskog, Gorana Pauka, predstavnika OIE Hrvatska, gosti festivala iz Japana, Italije i Crne Gore te Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj koji su dali veliki obol 59. MDF-u da bi djeca imala svoje sretno mjesto, a upravo je poljsko kazalište iz Toruna, Baj Pomorski, imalo čast nastupiti na otvorenju Festivala i to predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga, 'Knjiga o džungli'. 

Sve njih i publiku pred malim ekranima pozdravila je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. 

- Vi ste toliko sretni što živite u Šibeniku što možete netom nakon završetka škole, kad su svi nekako opušteni, uploviti u potpuno poseban svijet koji već 59 godina čini od ovog mjesta i trgova najsretnije i najveselije mjesto u svijetu. Ono što mi je posebno drago što kroz Festival, ovaj grad i ovaj Festival odgajaju publiku i ja se nadam da ćete svi vi kad budete malo veći i još veći i kasnije u svom životu nastaviti pohoditi predstave i koncerte, da ćete biti vjerna publika ne samo dok ste mali, nego i kad narastete, da ćete uvijek u kulturi i umjetnosti nalaziti nešto što će oplemeniti vaše živote. Uživajte u našem i vašem Festivalu - poručila je ministrica kulture u noći otvorenja festivala koji podržava i Hrvatska turistička zajednica.

Dani su ovo u kojem, prema riječima gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, djeca postaju slikari, glumci i kritičari. 

- Šibenik vam otvara vrata svim srcem, a vi ga ispunite igrom, smijehom i kreativnošću. Uživajte u svakom trenutku koji je pred vama - poručio je gradonačelnik Šibenika. 

Vrhunac noći svakako je bio predivan vatromet na šibenskoj rivi koji je najljepšim bojama pobojao nebo i dao naslutiti da su pred nama najveseliji dani. Festivalski program nastavlja se već danas i tako do 29. lipnja kad će se festivalska zastava spustiti na godinu dana i čekati onaj svečani trenutak otvorenja jubilarnog, 60. MDF-a.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47066, "");
Pregledaj komentare
14